塩をそうじに使う

塩は塩化ナトリウム。水や酸性の物質とあわせるとイオン結合し、相乗効果がうまれる。
水あかの除去にもっとも効果的。
レモンの切れ端に塩をつけ、食器やシンクをみがく(ドイツ)
銅製品に付着した緑青は、酢と塩を混ぜた液体をしみこませた布で磨く。
ガラス製品についた曇りは、塩とレモン汁をつけたブラシで磨く。
茶渋は、あら塩をつけてみがく。タンニンと塩化ナトリウムが結びついて、汚れを吸着するから。

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s