Sorrel!

Janelle gives it to me as Xmas gift! this is fresh sorrel, i never had before. What is Sorrel? Google tells me this is ITADORI !!! (Janelle tells me, those are called Sorrel in Caribbean islands, and other name is Roselle, in Japanese Hibiscus!! ) In Japan, we eat young sorrel’s cane, taste like Kiwi flute.  (We eat Sorrel cane, not Hibiscus cane,,,)

For sorrel drink, use only flower (? is this flower, i’m not sure,, but looks like flower)(also, i found those are Bract and calyx).  you can get dry sorrel at market specially this season because sorrel drink for X’mas. but difficult to get flesh one. so Janelle get those and bring it to Bronx! thank you!

ソレルはトリニダードでは一般的なクリスマスドリンク、とジャネールに教えてもらって、ソレルってなんだ??と思っていた。ので、ググってみたら、なんとイタドリのことだった。 (あとでジャネルがローゼルっていうみたいって教えてくれたので、調べてみたら、ハイビスカスのことやった。 そういわれればハイビスカスの味やん、これ) 日本では若いイタドリの茎を食べるけれど、ソレルドリンクには穂先の部分を使う。これは花?なのかよくわからないけど。色がとてもきれいな赤色になる。味はローレルとクローブとお砂糖で味付けするけど、ちょっとすっぱい感じのするドリンクに仕上がる。どこかで似た味をしってるぞーっと考えてみたら、そうそうシソジュース!(だから、ハイビスカスね) ちょうどあんな感じです。

子供向けにはソーダで割って、大人向けにはラム酒を加えていただく。 う~ん、美味です。

Advertisements

2 thoughts on “Sorrel!

  1. Masa

    おおっ、それは大変興味深いです。
    ちなみに高知県ではイタドリは非常にポピュラーなため、
    自生したものを見つけるのは大変です。見つけたはしから
    取られちゃうから。アク抜きして煮物や炒め物にして食べます。
    格別若いものでなくてもOK。子供たちは若いものを
    そのまま食べたりもしますね。
    イタドリを食べる文化って他に初めて聞きました!

    Like

    Reply
    1. keukmi Post author

      後で聞いたら、ローゼルともいう、、とか言うんですよ。で、ローゼルは何かというとハイビスカスなんですよね。んじゃ、なんでカリブではハイビスカスをソレルと呼ぶようになったのかっていうのが興味深いところ。だって、ソレルはスカンポですもん。まったくちがう植物ですから。その経緯が知りたいですよね。

      Like

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s